Παιδικές Αλλεργίες : ο ανοιξιάτικος επισκέπτης!

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και ενώ στον εαυτό μου θυμάμαι τα πρώτα αλλεργικά φτερνίσματα να εμφανίστηκαν περίπου στα 16 μου, στα παιδιά μου διαπιστώνω πως η αλλεργία "χτύπησε την πόρτα" πολύ νωρίτερα. Το ίδιο βλέπω και στα παιδάκια που παίζουμε στην παιδική χαρά αλλά και με τις φίλες μου μαμάδες το θέμα "παιδική αλλεργία" αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης. Άλλωστε ποιο παιδάκι δεν θέλει να πιάσει, να κόψει, να μυρίσει τα πανέμορφα λουλουδάκια της φύσης, ποιο παιδάκι δεν θέλει να κυλιστεί στο γκαζόν και να νιώσει τη μαγεία της φύσης που την άνοιξη είναι στα καλύτερά της!

Σκέφτηκα πως ένα άρθρο για τον ανοιξιάτικο αυτό επισκέπτη ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο και για το λόγο αυτό, συνάντησα την κ. Σταυρούλα Γιαβή , Αλλεργιολόγο, MD, PhD στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών (που τόσο εμπιστεύομαι) και μιλήσαμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός για τις παιδικές αλλεργίες της άνοιξης!

 

Κυρία Γιαβή, τι είναι η αλλεργία;

Αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού με ανοσολογικό μηχανισμό εναντίον συστατικών (συνήθως πρωτεινών ) του περιβάλλοντος, τα οποία σε φυσιολογικές συνθήκες είναι ανεκτά. Αλλεργία = άλλο + έργο (διαφορετικό από το φυσιολογικό το οποίο είναι η ανοχή). 

 

Πότε θα διαπιστώσω για πρώτη φορά ότι το παιδί μου έχει αλλεργίες;

Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε αλλεργία. Συνήθως τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής εμφανίζεται η Ατοπική Δερματίτιδα ή/και η τροφική αλλεργία, ενώ στην παιδική ή εφηβική ηλικία μπορεί να εμφανιστεί η Αλλεργική ρινίτιδα ή το Αλλεργικό άσθμα. 

 

Ποια συμπτώματα πρέπει να παρατηρήσω;

Συμπτώματα από το δέρμα μπορεί να είναι κάποιο εξάνθημα, ή έντονη ξηροδερμία με φαγούρα. Από το αναπνευστικό μπορεί κάποιο παιδί να εμφανίσει ρινική συμφόρηση, καταρροή, πταρμούς, φαγούρα στη μύτη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, ή βάρος στο στήθος. Από το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει κάποιος κοιλιακό άλγος, έμετο ή διάρροια, ενώ από το κυκλοφορικό σύστημα ζάλη, λυποθυμία, έντονη υπνηλία, συμπτώματα που υποδηλώνουν υπόταση. 

 

Ποια είναι τα πιο “ύποπτα” αλλεργιογόνα της άνοιξης;

Αναφερόμενοι στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (ή αλλιώς αεροαλλεργιογόνα), δηλαδή στα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό από τη μύτη μέσω της εισπνοής, τα πιο συχνά ενοχοποιούμενα αλλεργιογόνα της Άνοιξης στην Ελλάδα είναι τα γρασίδια, το φυσικό γκαζόν, ο ανθός της ελιάς και το περδικάκι.

 

Μπορεί να έχει αλλεργίες όλο το χρόνο ή την άνοιξη θα παρατηρήσουμε περισσότερα συμπτώματα;

Αυτό εξαρτάται από το ‘αλλεργικό προφίλ’ του παιδιού. Εαν κάποιο παιδί είναι ευαισθητοποιημένο σε αλλεργιογόνα της Άνοιξης, τα συμπτώματά του περιοριζονται μόνο κατά την περίοδο της ανθοφορίας, ενώ εαν είναι ευαισθητοποιημένο σε ολοετή αλλεργιογόνα, όπως είναι τα επιθήλια των ζώων (γάτα, σκύλος), οι μύκητες (αλτερνάρια, ασπέργιλος, κλαδοσπόριο) ή τα ακάρεα, τα συμπτώματά του θα είναι παρόντα όλο το χρόνο και με πιο έντονη φλεγμονή. Πολλά παιδιά είναι συνήθως ευαισθητοποιημένα τόσο σε εποχικά όσο και σε ολοετή αλλεργιογόνα, οπότε σε αυτή την περίπτωση, η κλινική εικόνα είναι πολύ πιο έντονη την Άνοιξη όπου εκεί είναι παρόντα όλα τα αλλεργιογόνα, δηλαδή η ατμόσφαιρα ‘βρέχει αλλεργιογόνα’.

Τι μπορεί να συμβεί σε ένα αλλεργικό παιδί;

Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι από έως πολύ σοβαρή και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του παιδιού. Γιαυτό η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη εκπαίδευση του περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίζει κατάλληλα είναι πρωταρχικής σημασίας. 

 

Μπορώ να “προβλέψω” μια αλλεργική αντίδραση;

Κάποιες φορές μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι προβλέψιμη. Ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος και οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού μπορούν να μας καθοδηγήσουν στον καθορισμό των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) τα αλλεργιογόνα ή να λάβουμε κατάλληλη προφυλακτική αγωγή κατά την περίοδο παρουσίας των υπεύθυνων αλλεργιογόνων. 

 

Παιδί και άσθμα, τι πρέπει να γνωρίζω;

Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών με εξάρσεις και υφέσεις. Τα παιδιά με άσθμα μπορεί να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα με βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, εύκολο λαχάνιασμα ή συριγμό στην άσκηση ή βήχα στη διάρκεια του ύπνου, συμπτώματα τα οποία οδηγούν συνήθως τους γονείς στο παιδίατρο. Κάποιες φορές όμως τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να περιγράψουν συμπτώματα που τα δυσκολεύουν στην καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κάποιες δραστηριότητες που τους προκαλούν δυσκολία. Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν το παιδί στη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους (εύκολη κόπωση, αποφυγή τρεξίματος ή βήχας στο έντονο γέλιο ή κλάμα) και στη διάρκεια της νύκτας (βήχας στη διάρκεια του ύπνου) και να συμβουλεύονται το γιατρό τους εάν παρατηρήσουν κάτι από τα παραπάνω. Ο στόχος του γιατρού και του γονιού στην περίπτωση ενός παιδιού με αλλεργικό άσθμα είναι το παιδί να μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς περιορισμό με την κατάλληλη αγωγή και την τακτική παρακολούθηση της πορείας τους άσθματος. 

Πόσο διαρκεί μια αλλεργική ρινίτιδα; Μπορεί να διαρκέσει όλη την άνοιξη;

Η διάρκεια των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας εξαρτάται καταρχήν από το είδος των αλλεργιογόνων (άρα και την εποχή γυρεοφορίας), από την ευαισθησία του κάθε παιδιού και από την αγωγή την οποία λαμβάνει για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του. Φυσικά μπορεί τα συμπτώματα να είναι παρόντα όλη την Άνοιξη, αλλά και πολύ παραπάνω εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. 

 

Πώς θα διακρίνω την αλλεργία από μια λοίμωξη;

Μία λοίμωξη συνήθως διαρκεί λίγες μέρες και μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, μυαλγίες κ.α. Συμπτώματα τα οποία διαρκούν αρκετές ημέρες χωρίς το παιδί να νιώθει ‘άρρωστο’ θα πρέπει να εκτιμώνται από τον παιδίατρο ή τον Αλλεργιολόγο για την πιθανότητα να πρόκειται για αλλεργικά συμπτώματα.

 

Ποια εξέταση μπορώ να κάνω στο παιδί μου στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών για να εντοπίσω/ διαγνώσω τις πιθανές αλλεργίες του;

Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (Skin Prick Tests) τόσο σε τροφικά όσο και σε αεροαλλεργιογόνα μας δίνει άμεσα και έγκυρα αποτελέσματα για τις ευαισθητοποιήσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί. Παράλληλα ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος, η σωστή επιλογή των αλλεργιογόνων, η ποιότητα των εκχυλισμάτων και των αντιδραστηρίων και κυρίως η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι καθοριστικοί παράγοντες επιτυχούς προσδιορισμού των πιθανών υπεύθυνων αλλεργιογόνων. Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτει άριστης ποιότητας εξοπλισμό και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. 

Αν το παιδί μου είναι αλλεργικό, πρέπει να ενημερώσω το σχολείο του;

Με τη διάγνωση της αλλεργίας, το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα γραπτώς, τόσο για τα πιθανά αίτια όσο και για το πλάνο αντιμετώπισης μιας πιθανής αλλεργικής αντίδρασης του παιδιού στη διάρκεια παραμονής του στο σχολείο, ώστε οι δάσκαλοι να είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά το παιδί.

 

Αν έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να διενεργήσετε αλλεργικό τεστ στο παιδάκι σας κάντε κλικ εδώ ή καλέστε για ραντεβού στο 210 6862397/339. Μάλιστα στο Αλλεργιολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου ΑΘηνών υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης αλλεργίας σε δηλητήριο σφήκας, μέλισσας, η διεξαγωγή PATCH tests σε κρέμες, αλοιφές, βαφές, μέταλλα και άλλα εξ επαφής αλλεργιογόνα και δοκιμασίες χορήγησης της αλλεργικής ουσίας εκ του ασφαλούς, προκλήσεις σε τροφές και φάρμακα αλλά και όλων των ειδών οι ανοσολογικές εξετάσεις, από τις πιο απλές μέχρι τις πλέον εξειδικευμένες.

 

Some More Info:  H κ. Γιαβή Σταυρούλα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στην Παιδιατρική Κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου. Ειδικεύτηκε στην Αλλεργιολογία στην Αλλεργιολογική Μονάδα της Β’ Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Εσείς ξέρετε πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί σας;

12 +1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός για τα κρεατάκια και τις αμυγδαλές του παιδιού του.

Leave a Reply

go to top