"Ο καλός ο δημοσιογράφος, είναι εκείνος που τον καταλαβαίνει ένα μωρό", είπε ο mr. Cocomat και είχε δίκιο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μας με τον Paul Efmorfidis ή αλλιώς Mr. Cocomat. "Αν κορίτσι μου, ο δημοσιογράφος μιλάει για ΤΡΟΙΚΑ και Eurogroup δεν θα τον καταλάβει κανείς, πες "χρωστάμε, θα πληρώσουμε" και προχώρα. Ο καλός ο δημοσιογράφος, είναι εκείνος που τον καταλαβαίνει ένα μωρό" μου είπε και συνέχισε τη βόλτα του μέσα στο ζεν κατάστημα που έχει δημιουργήσει στην Ερυθραία.

IMG_0811

Εκείνη τη μέρα φορούσε δύο διαφορετικά παπούτσια στα δύο του πόδια και δεν μπόρεσα να μην ρωτήσω το λόγο. "Έχουμε εδώ παιδιά που εργάζονται που έχουν κινητικά προβλήματα, που δεν έχουν ένα άκρο, πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε δυο πόδια, δυο χέρια και είμαστε καλά" είπε και άλλαξε αμέσως θέμα.

Τον κύριο Paul όταν τον γνωρίζεις ξέρεις πως αυτό που θα ζήσεις θα είναι εμπειρία. Εμείς, βρεθήκαμε στο δρόμο του, κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος για την ενότητα Gynaika Everyday του Join Us. Eίχαμε μπροστά μας βαμβάκια και ειδικοί από διάφορους χώρους είχαν έρθει για να μας μιλήσουν για τις ιδιότητες του βαμβακιού. "Να πάμε στο 146,5 χλμ της εθνικής οδού προς Λειβαδιά να δεις βαμβάκι" είπε από το πουθενά την ώρα που γράφαμε τα ΟΝ της γυναικολόγου Όλγας Μπίκου και το εννούσε κανονικότατα. "Πήγα προχτές με το ποδήλατό μου (!!!)  και το βαμβάκι εκεί είναι μαγικό, είναι μέσα στο χωράφι, μέσα στο χώμα" μας εξήγησε και αν του λέγαμε "λοιπόν, έχουμε έρθει με ποδήλατα, πάμε Λειβαδιά;" θα ήταν ο πρώτος που θα έκανε πετάλι.

Ο ίδιος άλλωστε κυκλοφορεί µόνο µε ποδήλατο. Έχει δίπλωµα οδήγησης αλλά το έχει χάσει τρεις φορές οπότε είπε να το αφήσει. Έτσι κι αλλιώς στο Άµστερνταµ όπου μένει δεν το χρειάζεται..

IMG_0797

Κι αν απορείς τι ακριβώς κάνει εδώ, η απάντηση είναι πολύ απλή: "στα meetings ζητάω από όλους να βάλουν το ένα πόδι πάνω στο τραπέζι και με το άλλο να είναι στις μύτες. Έτσι ό,τι είναι να πουν το λένε αμέσως και χωρίς πολλές σάλτσες" είπε σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου.

IMG_0794

Ο mr.Cocomat φαίνεται πως έχει βρει την δική του απάντηση στα πολύωρα meetings που μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Πόση ώρα να αντέξεις να μιλάς έτσι; 5 λεπτά ; Το πολύ!

IMG_0801

Και εδώ πάλι τι κάνει; "Ελάτε έξω να σας δείξω κάτι" μας είπε και όλη η ομάδα του Join Us άφησε τις κάμερες για να βρεθεί στον κήπο έξω από το κατάστημα. "Περιμένω 200 ξένους την Παρασκευή και τους ετοιμάζουμε ένα δείπνο. Μόνο που αντί για πιάτα, θα φάνε μέσα σε φύλλα" μας είπε και όλοι περιμέναμε βέβαια εξηγήσεις. "Αφενός είναι οικολογικό, δεν θα χρειαστούμε σαπούνια, απορρυπαντικά και νερά για να τα πλύνουμε και αφετέρου δεν θα φάνε χωρίς αύριο, γιατί αν έχεις μια πιατάρα να, την γεμίζεις και δεν ξέρεις τι τρως". Και κάπως έτσι, 10 άτομα γύρω του, κλείσαμε το ανοιχτό στόμα μας και κουνήσαμε καταφατικά το κεφάλι.

Είναι μεγάλη εμπειρία να γνωρίζεις έναν τέτοιο άνθρωπο.. έστω και για λίγες ώρες.. γιατί ξέρεις πως ο επόμενος μάλλον θα αργήσει να έρθει.

IMG_0806

Yes I Do extra bio:

Ο mr. Paul Efmorfidis γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1958. Στα 15 του έφυγε από εκεί και ήρθε στην Αθήνα όπου μπήκε στη Γυμναστική Ακαδημία. Έκανε στο μεταξύ διάφορες δουλειές και στη συνέχεια ταξίδεψε με τα λίγα χρήματα που έβγαζε σε διάφορες χώρες, όπου έμαθε και τις αντίστοιχες γλώσσες του. Σήμερα μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά και ο ίδιος εξηγεί πως δεν πήγε ποτέ φροντιστήριο, τις έμαθε ζώντας στο εξωτερικό και μιλώντας με τους ανθρώπους.

Η ιδέα για την Coco-mat γεννήθηκε στο Μοναστηράκι το 1989, όταν ένας Ολλανδός περαστικός αναζητούσε μια στρωματοποιία και ο mr Paul τού σύστησε αυτή της γειτονιάς του, αλλά τελικά δεν αγόρασε τίποτα. Ο Μιχάλης Βαμβακίδης ωστόσο, ο στρωματοποιός της ιστορίας, ζήτησε από το γείτονά του να τον βοηθήσει να εξάγει. Εκείνος φόρτωσε αμέσως κάμποσα στρώματα για την Ολλανδία και, παρόλο που δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε ένα, συλλαμβάνει τη «μεγάλη ιδέα» του: Να δημιουργήσει την καλύτερη στρωματοποιία στον κόσμο!

 

Leave a Reply

go to top