Παιδί και ήπαρ | Το χτύπημα με το τιμόνι του ποδηλάτου, η παιδική παχυσαρκία και όλα όσα σχετίζονται με το ήπαρ του παιδιού μας

Υπάρχουν άραγε τρόφιμα που κάνουν κακό στο ήπαρ; Πώς η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει το συκώτι των παιδιών και πώς τα χτυπήματα στην κοιλιακή χώρα, όπως για παράδειγμα οι τραυματισμοί με το τιμόνι του ποδηλάτου, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στο συκώτι και ανάπτυξη αιματωμάτων τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα; Συνάντησα την Δρ. Ινώ Καναβάκη, Παιδίατρος-Παιδογαστρεντερολόγος/Ηπατολόγος, Επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Ηπατολογίας,  στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και μιλήσαμε για ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σωματάκι των παιδιών μας. Το ήπαρ.

 

Κυρία Καναβάκη υπάρχουν τρόφιμα που όντως κάνουν κακό στο ήπαρ; 

Ιδιαίτερα στα παιδιά, δεν υπάρχουν τροφές που είτε κάνουν κακό είτε επηρεάζουν τη λειτουργία του συκωτιού.

Πολύ κακό κάνει το αλκοόλ και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, ακόμα και ομοιοπαθητικών ή εναλλακτικών σκευασμάτων, όταν αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς ένδειξη. 

 

Ποιες είναι οι συνήθεις παθήσεις του ήπατος στα παιδιά;

Οι συνηθέστερες παθήσεις του ήπατος στα παιδιά είναι οι ηπατίτιδες που οφείλονται στις απλές ιογενείς λοιμώξεις. Επίσης η παχυσαρκία μπορεί να αποβεί πολύ επιβλαβής, ενώ υπάρχουν επίσης προβλήματα αυτοάνοσα και συγγενή.

 

Μπορεί να γεννηθεί ένα παιδάκι με εκ γενετής πρόβλημα στο ήπαρ;

Φυσικά. Η συχνότερη συγγενής πάθηση είναι η ατρησία των χοληφόρων. Άλλα συγγενή προβλήματα είναι οι κύστεις του χοληδόχου πόρου, η ανεπάρκεια της α1-αντιθρυψίνης και τα μεταβολικά νοσήματα, όπως η νόσος Wilson και άλλα ενδογενή νοσήματα του μεταβολισμού. 

Πώς η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει το ήπαρ του παιδιού μου; 

Η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το ήπαρ. Οδηγεί συχνότατα στην αύξηση των τρανσαμινασών λόγω λιπώδους διήθησης (μη αλκοολική λιπώδης διήθηση- nonalcoholicfattyliverdisease- NAFLD), ενώ αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, οδηγεί στην στεατοηπατίτιδα, η οποία είναι βαριά κατάσταση.

 

Συνδέεται το ήπαρ με τον παιδικό διαβήτη;

Τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοανόσων νοσημάτων, όπως είναι και η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

 

Κάποιο χτύπημα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το συκώτι του παιδιού μου;

Τα χτυπήματα στην κοιλιακή χώρα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά τον τραυματισμό με το τιμόνι του ποδηλάτου, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στο συκώτι και ανάπτυξη αιματωμάτων τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

 

Πώς θα καταλάβω ότι πονάει το συκώτι του παιδιού μου;

Το συκώτι στα παιδιά πονάει σπάνια. Εάν αυτό συμβαίνει το παιδί παραπονιέται για πόνο στο δεξί μέρος του θώρακα και της κοιλιάς. Στις καταστάσεις που προκαλούν πόνο, συνήθως αυτός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως οι έμετοι, ο ίκτερος και ο αποχρωματισμός των κοπράνων.

Τι είναι η αυτοάνοση ηπατίτιδα; 

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής στο συκώτι. Χαρακτηρίζεται από αύξηση των τρανσαμινασών και από την ανάπτυξη ειδικών αντισωμάτων στο αίμα. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη βιοψία ήπατος. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση κορτιζόνης και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

 

Γιατί ένας γονιός να επιλέξει να επισκεφθεί το Ηπατολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών; 

Στο Παιδιατρικο Κέντρο Αθηνών διατίθενται όλες οι ειδικότητες καθώς και ο εξοπλισμός που επιτρέπουν να τεθεί η διάγνωση των κυριότερων παθήσεων του ήπατος της παιδικής ηλικίας, καθώς επίσης και να πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση αυτών με αρτιότητα και συνέπεια.

Με ποιες μεθόδους μπορεί ένας γιατρός να έχει εικόνα του ήπατος ενός παιδιού;

Οι κυριότερες μέθοδοι είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, που επιτρέπουν την εκτίμηση της ηπατικής λειτουργίας και τον προσανατολισμό ως προς την αιτία του προβλήματος. Κρίσιμο ρόλο κατέχει επίσης το υπερηχογράφημα του ήπατος, σε συνδυασμό με την ελαστογραφία, η οποία είναι μη επεμβατική μέθοδος υψηλής διαγνωστικής αξίας. Σε ειδικές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε ειδικές απεικονιστικές μεθόδους όπως είναι η μαγνητική τομογραφία. Τέλος, η βιοψία ήπατος, όταν πραγματοποιείται για τις σωστές ενδείξεις, μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση και την παρακολούθηση συγκεκριμένων νοσημάτων. 

 

Αν έχετε περαιτέρω απορίες δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στο site του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών και να κλείσετε ένα ραντεβού στο Τμήμα Παιδιατρικής Ηπατολογίας. Το συγκεκριμένο τμήμα αναλαμβάνει την αντιμετώπιση παιδιών με παθήσεις του ήπατος και των χοληφόρων, τα οποία, αν και σπάνια, προβληματίζουν σοβαρά τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες παιδιάτρους. Ο σκοπός της λειτουργίας του τμήματος είναι η ολοκληρωμένη  διαγνωστική προσέγγιση των νοσημάτων του ήπατος στα παιδιά, μέσω της πραγματοποίησης ενδελεχούς κλινικής εξέτασης και ειδικού διαγνωστικού ελέγχου, με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων μέσων και τεχνικών, ενώ αναλαμβάνει, επίσης, τη συστηματική παρακολούθηση καθώς και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, με βάση τα σύγχρονα διεθνή πρωτόκολλα.

 

Με όλη μου την αγάπη,

 

Μυρτώ

 

Leave a Reply

go to top