Γύρισμα στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ.

 

Από χτες είμαι εκστασιασμένη! Επισκέφθηκα το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αλήθεια, αισθάνομαι μια πνευματική ανάταση! Ω ναι, γίνονται πράγματα στην Ελλάδα και μάλιστα δίπλα μας και είναι τόσο μεγάλα και εντυπωσιακά που αισθάνεσαι τουλάχιστον proud to be Greek!

Είδες κι εσύ τους γερανούς στον παλιό ιππόδρομο δίπλα στο Ωνάσειο; Άκου τι συμβαίνει εκεί!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170.000 τμ, και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο.

IMG_8383

Τον Φεβρουάριο του 2008, μετά από ένα κλειστό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος επέλεξε ομόφωνα το αρχιτεκτονικό εργαστήρι Renzo Piano Building Workshop . Επιλέγοντας τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Renzo Piano, το Ίδρυμα διάλεξε έναν αρχιτέκτονα κορυφαίο στο είδος του, ο οποίος διαθέτει όραμα, πνευματικές ανησυχίες, καθώς και ιστορική και γεωγραφική αντίληψη της θέσης του έργου και της σημασίας του.

IMG_8400

 

Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται 4,5 χμ νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, και το ΚΠΙΣΝ σχεδιάζεται ως πολυλειτουργικός χώρος παιδείας, πολιτισμού και διασκέδασης. Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 566 εκατομμύρια Ευρώ.

IMG_8395

 Μπορείς να το επισκεφθείς;


Τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Επισκεπτών το οποίο βρίσκεται πάνω στην Εσπλανάδα. Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ είναι σχεδιασμένο από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό. Το Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο και να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και του έργου, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα το Κέντρο Επισκεπτών θα δώσει μια «πρώτη γεύση» της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ μέσα από μια μόνιμη έκθεση για τους τρεις πυλώνες του ΚΠΙΣΝ καθώς και μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον το Κέντρο Επισκεπτών πραγματοποιεί ξεναγήσεις στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ κάθε Κυριακή, καθοδηγώντας τους επισκέπτες μέσα στο εργοτάξιο και παρέχοντας πληροφορίες αναφορικά με την πρόοδο της κατασκευής του έργου, του οποίου η κλίμακα, πολυπλοκότητα και ποιότητα είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Αυτό να κάνεις!

IMG_8408 IMG_8398

Στην συνέντευξη στο MTV θα δεις τον κ. Γιάννη Τροχόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο ΚΠΙΣΝ)

IMG_8403

καθώς και την Έλλη Ανδριοπούλου (Διοικητική Διευθύντρια ΚΠΙΣΝ) με την Ελένια Σαλούτση (Τμήμα Επικοινωνίας Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).


 

IMG_8395

Είναι σημαντικό να σου πω πως η είσοδος στο ΚΠΙΣΝ και τις περισσότερες υπηρεσίες του θα είναι ελεύθερη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη θα υπάρχουν ειδικά εργαστήρια ηχογράφησης, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα περιλαμβάνει και μια μικρότερη σκηνή για πειραματικά σχήματα νέων καλλιτεχνών, στο πάρκο θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι άθλησης για ποδηλασία ή τρέξιμο.

IMG_8406

Οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν στην ΕΒΕ να επεκτείνει την εμβέλεια και τη δράση της, αναλαμβάνοντας ένα διπλό και διευρυμένο ρόλο: θα συνεχίσει να αποτελεί κέντρο έρευνας και μελέτης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές, λειτουργώντας, ωστόσο, παράλληλα και ως σημαντικός δημόσιος πόρος για όλους τους πολίτες, και προσφέροντας διάφορα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, βασισμένα σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΕΒΕ θα λειτουργήσει και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της. Επιλεγμένα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

i2

Και τι σημαίνει το νέο κτίριο για την Εθνική Λυρική Σκηνή; Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα αποκτήσει πλέον μία παγκοσμίου επιπέδου αίθουσα όπερας και μπαλέτου – την πρώτη της μόνιμη έδρα στην ιστορία της. Η κορυφαία ακουστική κι οι μηχανικές δυνατότητες της κεντρικής σκηνής (1.400 θέσεων) θα φιλοξενούν διεθνείς παραγωγές, καθώς και τοπικούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Το νέο κτίριο θα δώσει επίσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή τη δυνατότητα να ενισχύσει τα εκπαιδευτικά και κοινοτικά της προγράμματα, ενώ ένα μικρότερο πειραματικό θέατρο (400 θέσεων) θα φιλοξενεί εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας, καθώς και πειραματικές παραγωγές.

opera0 opera6

 

Επειδή έχω ξετρελαθεί θα σας κρατάω updated με νέα posts!

Όσο για τα βίντεο με τις συνεντεύξεις και τα φανταστικά πλάνα, θα τα δείτε σύντομα στο MTV Greece. I ll keep you posted!

Leave a Reply

go to top