Είμαι γυναίκα του 2020 και νιώθω περήφανη για αυτό.

Μεγαλώσαμε όλες ακούγοντας ιστορίες για τις γιαγιάδες μας στον πόλεμο, τις μαμάδες μας την εποχή του Πολυτεχνείου. Επαναστάσεις, ανέχεια, φεμινισμός, άλλες εποχές. Τα προγνωστικά ήθελαν τις γυναίκες της γενιάς μου να απολαύσουν τους κόπους και τους αγώνες των προηγούμενων γενεών γυναικών που πολέμησαν, μόχθησαν και τελικά κέρδισαν πολλά. Πάντα η προσέγγιση ήταν πως σε εμάς "θα ήταν όλα εύκολα". Κάπως σαν το πρώτο παιδί σε κάθε οικογένεια που ανοίγει τους δρόμους και έρχεται το δεύτερο, ως θριαμβευτής ενός κατεστημένου να απολαύσει αυτά που το πρώτο διεκδίκησε και κέρδισε με τόσο πόνο.

 

Το Δεύτερο Φύλο

110 χρόνια φέτος από τη γέννηση της Σιμόν ντε Μποβουάρ, της γυναίκας συνώνυμο του φεμινιστικού υπαρξισμού που άφησε σε όλες εμάς παρακαταθήκη το έργο "Δεύτερο φύλο" και τη θρυλική πλέον φράση "Δεν γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε", είναι στιγμές που αλήθεια αισθάνομαι περήφανη για όλα όσα έχω αντιμετωπίσει ως κορίτσι και γυναίκα στα 37 μου χρόνια και όλα όσα με τόσους αγώνες έχω κατακτήσει. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω γυναίκες που κάνουν βήματα μπροστά και άλλοτε με πιο έντονα φεμινιστικά κίνητρα και άλλοτε με καθαρό θαυμασμό, αισθάνομαι πως κάθε μία από αυτές κάνει μικρά αλλά τόσο μεγάλα βήματα για έναν πιο όμορφο κόσμο. Πρόσφατα μάλιστα, το Power Talk του περιοδικού Marie Claire αποτέλεσε μια ευχάριστη τόνωση του γυναικείου δυναμισμού και το παρακαλούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον. 

Λίγη ιστορία

Στην Ελλάδα το πρόσωπο-κλειδί του φεμινισμού, η Καλιρρόη Παρρέν, ίδρυσε το 1887 την "Εφημερίδα των Κυριών", το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα των γυναικών και σταδιακά οι Ελληνίδες ενώθηκαν για να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους. Το 1956 -αρκετές δεκαετίες αργότερα- οι γυναίκες απέκτησαν πλήρες δικαίωμα ψήφου ενώ γυναίκες εκλέχθηκαν από την ίδια χρονιά σε πολιτικά αξιώματα. Το 1975 αμέσως μετά τη Δικτατορία, το Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχύρωνε πλέον την αρχή της ισότητας των φύλων, ενώ το 1980 εισήχθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα του διαζυγίου αλλά και του πολιτικού γάμου, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη χειραφέτηση των γυναικών. 

Ο COVID-19

Δεν χρειάζεται να υποστηριχθεί από μεγαλόπνοες έρευνες, το γεγονός πως ο covid-19 εργασιακά έπληξε κατά κανόνα τις γυναίκες. Οι γυναίκες, όπως και στις περισσότερες παγκόσμιες κρίσης, αποτέλεσαν τον "βράχο" πάνω στον οποίο χτύπησαν τα κύματα. Απολύσεις, μειώσεις και μια δύσκολη νέα πραγματικότητα με work from home που μοιάζει αδύνατη όταν ένα 2χρονο βρίσκεται στον ίδιο χώρο, έφεραν και πάλι τη γυναίκα αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση. Να καταφέρει να επιβιώσει στις νέες συνθήκες, να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί. Οι εικόνες μιας εξιδανικευμένης θηλυκότητας, κατατρέχουν ακόμα και σήμερα τη γυναίκα του 2020 που προσπαθεί να τα καταφέρει όλα. Να είναι μια στοργική μάνα, μια επιτυχημένη επαγγελματίας, μια ισότιμη σύζυγος, μια διαθέσιμη φίλη και την ίδια ώρα να προσέχει τον εαυτό της σαν να ήταν μια ελεύθερη νεαρά χωρίς πρόγραμμα και υποχρεώσεις.

Τα φεμινιστικά σλόγκαν

Κι ενώ τα φεμινιστικά σλόγκαν φιγουράρουν ακόμα και σε μακό μπλουζάκια, η γυναίκα του 2020 είναι ξεκάθαρο πως έχει και εκείνη να πολεμήσει, να διεκδικήσει και να προσπαθήσει να κερδίσει μερικά αυτονόητα θα έλεγε κανείς πράγματα. Σήμερα, διεκδικούμε χρόνο ηρεμίας για να συγκεντρωθούμε και να δουλέψουμε, ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας μα κυρίως χρόνο για εμάς. 

Το 24ωρό μας

Το 24ωρο μιας εργαζόμενης μαμάς μπορεί άραγε να συγκριθεί με το 24ωρο ενός εργαζόμενου μπαμπά; Πώς είναι να βρίσκεσαι σε call και να πρέπει να διακόψεις γιατί το στήθος σου τρέχει γάλα και πρέπει να θηλάσεις ή να βάλεις το θήλαστρο; Πώς είναι να είσαι σε ένα σημαντικό meeting και να χτυπάει το τηλέφωνο από το σχολείου του παιδιού σου; Δεκάδες σκηνικά τρόμου, τρέχουν παράλληλα με μια ιλλιγιώδη καθημερινότητα που δεν χωράει περιθώρια λάθους και δεν δέχεται ατοπήματα. 

 

Οι γυναίκες του 2020

Καθίστε για λίγα λεπτά στην καρέκλα του γραφείου σας (είτε είστε στο γραφείο είτε δουλεύετε από το σπίτι) και κλείστε τα μάτια σας. Από πού ξεκινήσατε και πού έχετε φτάσει. Τι όνειρα είχατε και πόσο κοντά είστε σε αυτά; Δεν νιώθετε ένα χαμόγελο στα χείλη σας; Εσείς τα πετύχατε όλα αυτά, σε εποχές διόλου εύκολες και στρωμένες με ροδοπέταλα. Μπορεί να μην πολεμήσαμε με όπλα, να μην ράψαμε κάλτσες για τους στρατιώτες και να μην κάψαμε τα σουτιέν μας κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, όμως η γενιά μας έδωσε μεγάλους αγώνες και εμείς, οι γυναίκες του 2020 έχουμε καταφέρει πολλά. Είναι στο χέρι μας να πατήσουμε το pause και να απολαύσουμε τις στιγμές. Να απολαύσουμε όσα πετύχαμε.

Η επιβράβευση του εαυτού μας

Το όνομα Moët & Chandon σήμερα είναι συνώνυμο της γιορτής και της επιτυχίας. Με ιστορία σχεδόν 300 ετών, η Moët & Chandon παραμένει το σύμβολο των εορτασμών, σε πείσμα ενός κόσμου που συνεχώς μεταβάλλεται. Η Moët & Chandon είναι υπερήφανη για την αμέτρητη ικανότητα των γυναικών να επιτύχουν οτιδήποτε επιθυμούν! Με μία φιάλη Moët να ανοίγει κάθε δευτερόλεπτο κάπου στον κόσμο, η Moët & Chandon γνωρίζει ότι κάθε δευτερόλεπτο κρύβει μια εμπειρία – και κάθε εμπειρία κρύβει μια ευκαιρία να ζήσουμε ένα #moetmoment. Εσείς για πιο επίτευγμά σας είστε περήφανες; 

 

Με αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top