ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ! Πότε να πάρω σκύλο;

Αυτό το ερώτημα “βασανίζει” όλους τους γονείς που θέλουν να παρέχουν στο παιδάκι τους, την ευκαιρία να μεγαλώσει δίπλα σε ένα υπέροχο ζωάκι. Έχοντας μεγαλώσει από τη μέρα που γεννήθηκα με σκυλάκι και γατούλες, μπορώ να σας υπογράψω πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια είναι σαφώς πιο υπεύθυνα, πιο άνετα και πολύ (ΠΟΛΥ) πιο τρυφερά!

Συνάντησα τον κτηνίατρο Ηλία Γιαννόπουλο και τον ρώτησα όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε εμείς οι γονείς για αυτή τη…χνουδωτή συνύπαρξη!

Ηλία, πότε είναι η σωστή ηλικία ενός παιδιού για να αποκτήσει κατοικίδιο;

Η ηλικία δεν αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο, μπορεί να το αποκτήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Σημαντικό ρόλο «κατέχει» ο βαθμός υπευθυνότητας, επομένως θα λέγαμε ότι σε παιδάκια άνω των 3 ετών είναι  κάτι το εφικτό! Παιδιά μικρότερα των 3 ετών απλά μπορούν να βοηθούν τους γονείς τους (προσθέτω λίγη τροφή ή νερό, βούρτσισμα, καθαρισμός άμμου, βόλτα, καθαρισμός χώρου, μάζεμα παιχνιδιών) και ας μην έχουν μάθει καλά καλά να περπατάνε τα ίδια!



Ποια κατοικίδια είναι τα πιο εύκολα για μία οικογένεια;

Τα λεγόμενα «βολικά » κατοικίδια είναι τα:

• Ψάρια 
• Χάμστερ
• Ινδικό χοιρίδιο
• Κουνέλι
• Πτηνά π.χ. 
• Παπαγάλος

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουν μικρό μέγεθος, λιγότερες ευθύνες (δεν θέλουν συνεχές τάισμα, καθαρισμό και βόλτα), δεν εμπνέουν ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών και κάποια έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής όπως ο παπαγάλος! Τα μειονεκτήματά τους είναι πως υπάρχει απουσία στενής συναισθηματικής σύνδεσης με τα παιδιά, βλέπε ψαράκια, και το παιδί χάνει συχνά το ενδιαφέρον του για αυτά!

Από την άλλη, υπάρχουν τα πιο “απαιτητικά” κατοικίδια, όπως ο σκύλος και η γάτα που μπορεί αρχικά να μας δυσκολέψουν αλλά με υπομονή ΟΛΑ μαθαίνονται και γίνονται εύκολα!!!

Κατοικίδια και μωρά. Πόσο εφικτή είναι αυτή η συνύπαρξη;

Θα έλεγα πως είναι εύκολη αλλά υπό προϋποθέσεις! Ο χρυσός κανόνας είναι πως σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουμε μόνο το μωρό με το ζώο. Πρέπει μάλιστα να διορθώσουμε τον τρόπο της βόλτας, όταν προστεθεί στο βόλτα το καρότσι του μωρού. Δεν αφήνουμε ποτέ το σκυλάκι να κοιμάται στον χώρο που κοιμάται το μωρό μας, ενώ αντικαθιστούμε τα παιχνίδια του ζώου αν μοιάζουν με τα παιχνίδια του μωρού. Το αφήνουμε να μυρίσει το μωρό μας και να το εξερευνήσει με προσοχή, ενώ πάντα τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής!

 

Με όλη μου την αγάπη

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top