Τα 48 λεπτά μας...
Αφορμή για το συγκεκριμένο post αποτελεί το θέμα που παρουσιάσαμε σήμερα με την Κωνσταντίνα στην εκπομπή "Σπίτι μου Σπιτκάκι μου" στον Alpha. Η έρευνα της Vodafone που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Focus Bari θα έλεγα ότι έχει ταρακουνήσει χιλιάδες γονείς στην Ελλάδα που σχεδόν χρονομετρούμε τα λεπτά που διαθέτουμε στα παιδιά μας για να πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι, πως η συγκεκριμένη έρευνα όχι απλά μας περιγράφει, αλλά αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της ψευδαίσθησης μέσα στην οποία ζούμε.
Εγώ, όπως και σχεδόν μισοί από τους συμμετέχοντες στη μεγάλη έρευνα της Vodafone είχα την (ψευδ)αίσθηση πως περνάω με τον Οδυσσέα και την Ιριάνα πολύ περισσότερο χρόνο από όσο τελικά περνάω μαζί τους.
Βάσει της πανελλαδικής έρευνας λοιπόν, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.050 γονέων με παιδιά έως 18 χρονών, οι γονείς θεωρούν ότι ο ποιοτικός χρόνος που περνά όλη η οικογένεια μαζί, είναι 3 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα, με το 80% να τονίζει ότι ο χρόνος αυτός είναι λιγότερος από αυτόν που θα ήθελαν. Στην πράξη όμως, μετά από αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων της οικογένειας (μεθοδολογία Day After Recall), ο ποιοτικός χρόνος που περνά συνολικά η οικογένεια είναι σημαντικά μικρότερος - μόλις 48 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στον καναπέ μαζί μας ήταν και ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, καθώς και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, που μας έδωσε τον ακριβή ορισμό του "ποιοτικού χρόνου":
Είναι αυτός κατά τον οποίο οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους μοιράζονται εμπειρίες, κάνουν δραστηριότητες όλοι μαζί σαν οικογένεια, που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.
Και πώς θα περάσω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;
- Απενεργοποιώ το τηλέφωνο στο φαγητό, τη βόλτα, το παιχνίδι (πόσο δύσκολο φαντάζει αυτό... Μόλις το καταφέρετε όμως θα αισθανθείτε αμέσως τη διαφορά).
- Ακούω το παιδί μου πραγματικά (χωρίς παράλληλα να στέλνω εκείνο το email που πρέπει να στείλω ΤΩΡΑ στη δουλειά μου γιατί αλλιώς θα έχω πρόβλημα με τους ανώτερούς μου).
- Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες και τις σκέψεις του (δεν ξεπερνάω λέξεις, κουβέντες, σκέψεις, αντιθέτως στέκομαι και αναλύω μαζί του).
- Του παρέχω περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης (πόση ασφάλεια να αισθανθεί ένα παιδί όταν στη βόλτα η μαμά του έχει το μυαλό της μόνο στο κινητό της;).
Από τα μηνύματα που δεχτήκαμε, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική και ουσιαστική ήταν αυτή η διαπίστωση που προήλθε από την έρευνα της VODAFONE και παρόλο που θα έλεγε κανείς ότι ως γονείς στεναχωρηθήκαμε και απογοητευτήκαμε με τους εαυτούς μας, ταυτόχρονα αισθανθήκαμε υπεύθυνοι για την αλλαγή. Αυτά τα 48 λεπτά, αύριο πρέπει να γίνουν 50, σε μια εβδομάδα 60 και θα πρέπει να φτάσουν στο ανώτατο δυνατό σημείο ανά οικογένεια.
Προσωπικά είμαι εξαρτημένη από το κινητό μου και το laptop μου και ούσα συνδρομήτρια της Vodafone για πολλά χρόνια, νιώθω την ασφάλεια ότι μπορώ να συνδέομαι από παντού καθώς έχω σήμα όπου κι αν βρίσκομαι. Ωστόσο οι στιγμές που βάζω το κινητό μου στο flight mode και παίζω με τα παιδιά χωρίς σκέψεις, άγχη και ένα μυαλό να πηγαινοέρχεται από τα παιδιά στη δουλειά και πάλι πίσω, είναι οι καλύτερες στιγμές της ζωής μας!
Ο δικός μου 5λογος των λαθών μου. Αυτά δηλαδή που θέλω να διορθώσω από αύριο:
1. Αν όσο τρώμε χτυπήσει το κινητό μου, θα σηκωθώ για να απαντήσω. Η συνομιλία μου ίσως διαρκέσει αρκετά λεπτά πράγμα που σημαίνει ότι κατέστρεψα την οικογενειακή μας στιγμή.
2. Όσο ο Οδυσσέας φτιάχνει τα lego του, σίγουρα και ενώ κάθομαι δίπλα του και βοηθάω, θα ελέγξω τα μέιλ μου.
3. Όταν οδηγώ και τον έχω στο πίσω κάθισμα, θα χρησιμοποιήσω το handsfree μου για να πάρω πίσω όσα τηλέφωνα δεν πρόλαβα να απαντήσω μέσα στην ημέρα. Κοινώς, διακόπτω κάθε γέφυρα επικοινωνίας μας.
4. Όταν κοιμίζω την μπέμπα, το μυαλό μου είναι στα μέιλ που θα πρέπει να στείλω αμέσως μετά. Είμαι σίγουρη ότι νιώθει τον αγχωμένο παλμό της καρδιάς μου.
5. Το πρωί μόλις ξυπνήσουμε ετοιμάζω τα πρωινα και μπαίνω αμέσως στο instagram. Δεν ξέρω γιατί...
Γι'αυτό όταν είστε μαζί, ζήστε τη στιγμή. Χορέψτε, παίξτε, τραγουδήστε, ζωγραφίστε! Η ζωή με τα παιδιά είναι μαγική. Η δουλειά και το instagram μπορούν να περιμένουν:)
Με αγάπη,
Μυρτώ Κάζη
Leave a Reply