Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;  Ίσως το πιο βασανιστικό ερώτημα των γονιών! 

Είναι πραγματικά ένας καθημερινός αγώνας για κάθε παιδί αλλά και κάθε γονιό.

Τα απογεύματα, έπειτα από την κούραση της ημέρας, έχεις να αντιμετωπίσεις και το -ας το ομολογήσουμε- κουρασμένο παιδί σου που ναι, είναι φυσιολογικό, δεν θέλει να διαβάσει.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες και εννοείται πως συμβαίνει και στη δική μας.

Ο Οδυσσέας, λατρεύει το σχολείο, τους φίλους του, το διάλειμμα, το παιχνίδι. Το απόγευμα όμως, όταν τα "καθήκοντα" της επόμενης ημέρας είναι πολλά, τότε πρέπει κι εγώ να εξασκήσω όλες μου τις ρητορικές ικανότητες για να τον πείσω να καθίσει να διαβάσει.

Και συχνά αναρωτιέμαι: Μήπως δεν αγαπάει το σχολείο; Μήπως έχει μείνει πίσω και αισθάνεται ότι υπολείπεται. Μήπως κάνω κάτι λάθος εγώ;

 

{Εδώ ο Οδυσσέας χθες το απόγευμα που για να διαβάσει, έβαλε όρο να φοράει το κολυμβητικό του σκουφάκι! Φυσικά και υπέκυψα στο request!)

Πώς θα κάνω λοιπόν το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;  Ίσως το πιο βασανιστικό ερώτημα των γονιών! 

Τα πράγματα αν τα βάλουμε σε μία σειρά και τα οργανώσουμε δεν είναι και τόσο απαιτητικά. Μπορεί συχνά να μας φαίνονται "βουνό" όμως αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, είμαι σίγουρη πως σύντομα θα αισθανθείτε πως το παιδί σας αγαπάει το σχολείο. Πως νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και είναι βέβαιο πως τα απογεύματά σας θα είναι πιο εύκολα!

Βήμα 1: Ορίζουμε σταθερές ρουτίνες.

Τα παιδιά όλου του κόσμου είναι αυτό που λέμε στην ψυχολογία "creatures of habits". Aγαπούν τη συνήθεια, τη ρουτίνα το πρόγραμμα. Όσο πιο σταθερές ρουτίνες έχετε για το διάβασμά τους τόσο πιο εύκολα θα γίνεται το homework!

Βήμα 2:  Δεν βάζουμε ταμπέλες.

Αν ένα παιδί δυσκολεύεται, περνάει μια φάση ή έχει μαθησιακές δυσκολίες, οι γονείς οφείλουν να μην βάλουν ταμπέλες. Ούτε όταν απευθυνόμαστε στο παιδί ούτε όταν μιλάμε για εκείνο σε τρίτους, πρέπει να περιγράφουμε το παιδί μας ως "τεμπέλη", "κακό μαθητή" ή να κάνουμε αστεία χαριτολογώντας λέγοντας πως "μοιάζει στον μπαμπά του και γιαυτό δεν διαβάζει".

Βήμα 3: Δεν απογοητευόμαστε όταν το παιδί μας μένει πίσω σε κάτι.

Τα παιδιά μας, όπως και εμείς, λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες που επηρεάζονται από την εποχή, τις δυνάμεις τους, την ψυχολογία τους και δεκάδες άλλους παράγοντες. Όταν διαπιστώσουμε πως το παιδί μας μένει σε κάποιο μάθημα πίσω δεν χρειάζεται να βιώσουμε πανικό. Είναι απολύτως φυσιολογικό και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια λύση ώστε να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο.

Βήμα 4: Μετατρέπουμε το παιδί μας σε "ερευνητή"!

Η μάθηση δεν αφορά μόνο το σχολείο και το καθημερινό homework. Συζητήστε με το παιδί σας, μάθετέ του πώς να ρωτάει, πώς να ερευνά, να αμφισβητεί. Αναζητήστε μαζί απαντήσεις για τα ερωτήματα της ζωής, τους αριθμούς, τους πλανήτες, την ελληνική γλώσσα, τη γεωγραφία, το ίντερνετ. Η μάθηση δεν ξεκινά στο Δημοτικό και τελειώνει στο Πανεπιστήμιο. Είναι μια διαρκής και υπέροχη διαδικασία που μας αφορά όλους. Δείξτε στο παιδί σας πως και εσείς κάθε μέρα κάτι μαθαίνετε και διαγράψτε χέρι-χέρι αυτή την πορεία προς τη μάθηση!

Βήμα 5: Εμπιστευόμαστε την GoStudent όταν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη.

Η GoStudent είναι η No1 επιλογή για Ιδιαίτερα Μαθήματα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα διάρκειας 50 λεπτών. Με απλά λόγια, αν το παιδί σας είναι στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο ή το Λύκειο, ή ακόμα κι αν έχει μείνει πίσω σε κάποια ξένη γλώσσα, τότε με ένα κλικ στην GoStudent θα βρείτε τον ιδανικό καθηγητή! Θα δημιουργήσετε μαζί του ένα ατομικά σχεδιασμένο πλάνο διδασκαλίας και φυσικά θα έχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση για την πρόοδο του παιδιού σας! Τα μαθήματα είναι one-to-one και εγγυώνται πως κανένα παιδί δεν θα αισθανθεί ξανά πως υπολείπεται σε κάτι! Αν αισθάνεστε πως το παιδάκι σας έχει ανάγκη από ένα extra boost τότε η λύση βρίσκεται στον υπολογιστή ή το tablet του. Δεκάδες καταξιωμένοι και πολύ καλά επιλεγμένοι καθηγητές περιμένουν για να γίνουν συνοδοιπόροι του παιδιού σας σε αυτή τη διαδικασία που λέγεται "μάθηση". Άλλωστε, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, η μάθηση μέσα από τον υπολογιστή ή το tablet είναι πολύ πιο ελκυστική για αυτές τις ηλικίες και το μάθημα στην GoStudent μετατρέπεται στο πιο ευχάριστο 50λεπτο της ημέρας τους! 

Εμείς στο σπίτι μας, εμπιστεύομαστε την GoStudent με κλειστά μάτια. Ο Οδυσσέας κάνει μαθήματα Ελληνικών και εγώ φρεσκάρω τα Γαλλικά μου!

Και επειδή θέλω κι εσείς να έχετε προσωπική εμπειρία από την GoStudent πατώντας σε αυτό το link  θα έχετε 1 δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα και 10% έκπτωση με την εγγραφή σας στην GoStudent. 

Με αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top