Πιπίλα και μπιμπερό: Η παρηγοριά των μωρών μας!

 

Θα σας πω ότι ο γιος μου είναι 3.5 ετών και το βράδυ κοιμάται ακόμα με πιπίλα. Για την ακρίβεια κοιμάται με πιπίλες. Μια στο στόμα και μία θέλει να κρατάει στο χεράκι του για ασφάλεια.

Θα σας πω ότι η Ιριάνα, ως δεύτερο παιδί και θα έλεγα πιο ανεξάρτητο, ενώ δεν ακολούθησε τον Οδυσσέα σε πολλά πράγματα, με την πιπίλα ήταν απόλυτη! Την ήθελε από την πρώτη ημέρα που γεννήθηκε!

Θα σας πω τέλος, ότι ο ήχος που ακούω το βράδυ από τα δωμάτιά τους, όταν με μανία πιπιλάνε τις πιπίλες τους με κάνει να χαμογελάω από ευτυχία!

Η ανατομία μιας πιπίλας λοιπόν, και πόσα μπορεί να σημαίνει για ένα μωρό...; Πολλά!

Το πιπίλισμα ενεργοποιεί στα μωρά μας την παραγωγή σεροτονίνης που σίγουρα γνωρίζετε, ότι είναι εκείνη που ρυθμίζει τη διάθεσή τους αλλά και τον ύπνο τους! Η πιπίλα ακόμα, τους προσφέρει ένα αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης, βοηθώντας το παιδάκι μας να χαλαρώσει ιδιαίτερα πριν από τον ύπνο. 


Στο σπίτι εμείς αγαπάμε τις πιπίλες Comfort της Chicco και η Ιριάνα όταν την πάρει μπορεί να κοιμηθεί κυριολεκτικά παντού! Ακόμα και στον ξύλινο πάγκο του κήπου! Η συγκεκριμένη πιπίλα έχει θηλή που βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του στόματος, βοηθά στη σωστή θέση της γλώσσας, κατανέμει σωστά την πίεση στην άνω γνάθο για την σωστή ανάπτυξη του στόματος και των δοντιών, ενώ έχει μικρή βάση για καλύτερο κλείσιμο των χειλιών! Επίσης είναι hyper-cute!!!!

Να σας πω σε αυτό το σημείο πως η πιπίλα δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη λύση με το πρώτο κλάμα του μωρού σας. Μην ξεχνάτε πως το κλάμα είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του μωρού σας και θα πρέπει η πιπίλα να μην αποτελεί "πανάκεια". Τη δίνουμε αλλά πρώτα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλει "να μας πει" το μωρό μας! 


Η "βραδινή μας πιπίλα", έτσι την αποκαλούμε, είναι η πιπίλα Soft της Chicco (είναι η αγαπημένη και του Οδυσσέα) που είναι όλη από σιλικόνη, είναι απίστευτα απαλή με την επιδερμίδα και είναι σχεδιασμένη ώστε να μην ενοχλεί το παιδάκι σας ούτε όταν κοιμάται! Ευνοεί την σωστή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας, διασφαλίζοντας την σωστή θέση της γλώσσας, ενώ απονέμει σωστά την πίεση στην άνω γνάθο.  Όπως το στήθος της μαμάς, η βάση της είναι μαλακή και στρογγυλεμένη, επιτρέποντας μια άνετη στήριξη των χειλιών, ενώ μειώνει την στασιμότητα του σάλιου που προκαλεί ερεθισμούς! Μα δεν είναι απίστευτο το πόσο μελετημένη μπορεί να είναι μια πιπίλα;

 

*Εδώ η Ιριάνα μόλις έχει ξυπνήσει και ομολογουμένως έχει ελαφρώς μουτράκια!!! 

Γιατί τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια με την πιπίλα τους:

Το πιπίλισμα για το παιδί είναι μια ενστικτώδης, φυσική κίνηση που λειτουργεί χαλαρωτικά και γι'αυτό και οι παιδίατροι συστήνουν τη χρήση της αφενός γιατί κατευνάζει τις κρίσεις κλάματος και αφετέρου γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS).

 

Πότε και πώς να κόψω την πιπίλα;

Τα περισσότερα μωράκια ξεκινούν την πιπίλα στην αρχή της ζωής τους και συχνά η πιπίλα γίνεται "το άλλο τους μισό"! Την κρατούν στο χεράκι τους με αγάπη και τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς την πιπιλατους. Μέχρι τα 2 έτη του μωρού σας είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει η πιπίλα ως βασικό "αξεσουάρ" της καθημερινότητάς σας. Μετά τους 24 μήνες, μπορείτε όμως σταδιακά να μιλάτε με το παιδάκι σας και ως τους 36 μήνες να έχετε καταφέρει με ηρεμία και χωρίς απότομες λύσεις να κόψετε την πιπίλα. 

Μερικά μικρά tips για να κόψετε την πιπίλα είναι τα εξής:

  • Αντικαταστήστε την πιπίλα με ένα αγαπημένο παιχνίδι!
  • Κάντε μικρές τρυπούλες στην πιπίλα ώστε το πιπίλισμα να μην είναι τόσο απολαυστικό.
  • Διαβάστε ειδικά βιβλία / παραμύθια για τον αποχωρισμό της πιπίλας.
  • "Ξεχάστε" κάποιες φορές να την πάρετε μαζί σας στις βόλτες.
  • Και πάνω από όλα, κάντε τη διαδικασία του αποχωρισμού της πιπίλας μέρος της καθημερινότητάς σας χωρίς άγχη, φωνές και απότομες λύσεις.

Some more info: 

Σύμφωνα με την ανάλυση που διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή SIDO και από το Παρατηρητήριο της Chicco, η σωστή χρήση της πιπίλας, κατά τα πρώτα έτη ζωής του παιδιού, ενεργοποιεί την νευρομυϊκή δραστηριότητα, συμβάλλει θετικά στη σωστή ανάπτυξη των μυών του προσώπου, της γλώσσας και κατ’ επέκταση, του στοματογναθικού συστήματος και ολόκληρου του στόματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε μία πιπίλα με ορθοδοντική θηλή, η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο στόμα του μικρού και να εξασφαλίσει σωστή θέση της γλώσσας. Είναι ακριβώς αυτή η σωστή πίεση της γλώσσας στον ουρανίσκο και κυρίως στα πλάγια μέρη, η οποία συμβάλλει στη σωστή διαμόρφωση του στόματος, δημιουργεί επαρκή χώρο ώστε τα δοντάκια να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά.

 

Από την πιπίλα στο μπιμπερό!

Στο σπίτι μας δύο πράγματα μας αγχώνουν πριν φύγουμε για οποιαδήποτε βόλτα! Να μην ξεχάσουμε πιπίλες και μπιμπερό! Τα Μπιθάκια νιώθουν πανικό αν φύγουμε χωρίς πιπίλες και το καθένα έχει το δικό του μπιμπερό!

 

Και όταν λέμε μπιμπερό, εννοούμε πως έχουμε 4-5 το κάθε παιδάκι! Έτσι για να μην βαριόμαστε!

Προσωπικά αγάπησα από την πρώτη ημέρα που μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν μπιμπερό, το πλαστικό μπιμπερό της Chicco με τη λαβή που είναι λες και σχεδιάστηκε για να απλουστεύσει τη ζωή μας. Η φυσιολογική θηλή βοηθά τη μαμά να ταίζει το μωρό της απλά και ήρεμα και η φαρδιά βάση επιτρέπουν ήρεμη και φυσική διατροφή. Αν πάλι το παιδάκι σας έχει έντονους κολικούς τότε το πλαστικό μπιμπερό με τη διπλή αντικολλητική βαλβίδα γίνεται σύμμαχος για τα μωράκια που παρουσιάζουν κολλικούς ή παλινδρομήσεις.

Η σημασία του μπιμπερό.

Ξέρετε ότι το μπιμπερό είναι η απόλυτη ευκαιρία του μπαμπά να μπει στο παιχνίδι του ταΐσματος; Δεν θα ξεχάσω τον Τάσο όταν έκανα απογαλακτισμό και ολοκλήρωσα τον θηλασμό της Ιριάνας, πώς ένιωσε όταν τάισε για πρώτη φορά με το μπιμπερό την κόρη του... 

Θα σας πω μερικές συμβουλές για το μπιμπερό που θεωρώ πολύ σημαντικό να μοιραστώ μαζί σας:

  • Ταΐστε το μωράκι σας με το μπιμπερό, με την ίδια αγάπη, φροντίδα, γαλήνη και ηρεμία όπως όταν το θηλάζατε. Είναι σημαντικό να νιώσει την ίδια στοργή και αγάπη είτε θηλάζει είτε πίνει το γάλα του από το μπιμπερό του.
  • Προσέξτε τη στάση του σώματος του μωρού σας και ποτέ μην αφήνετε μόνο του ένα μωρό με το μπιμπερό του χωρίς επίβλεψη.
  • Επιλέξτε το κατάλληλο μπιμπερό για τις ανάγκες του μωρού σας! Κάντε κλικ εδώ και εδώ για να δείτε μια τεράστια ποικιλία μπιμπερό και να βρείτε εκείνο που ταιριάζει στο δικό σας παιδάκι!
  • Μην είστε αγχωμένοι για την ταχύτητα που πίνει το μωρό σας. Στο στήθος δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης για το πόσο γάλα ήπιε ένα μωρό και έτσι όταν έρθει η ώρα του μπιμπερό πολλοί γονείς αγχώνονται και μετράνε τα ml λες και πρόκειται να καθορίζουν το μέλλον της ανάπτυξης του παιδιού τους! Χαλαρώστε! Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, άλλες μέρες τρώνε γρήγορα, άλλες πιο αργά, άλλες πολύ, άλλες πιο λίγο!


Όπως και να έχει θυμηθείτε πως τόσο η πιπίλα όσο και το τάισμα με το μπιμπερό αποτελούν μια γλυκιά παρηγοριά για το μωράκι σας που μόλις ξεκίνησε τη ζωή του και θέλει να αισθάνεται ασφάλεια και ζεστασιά!

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top