Αυγή Βάγια | Κάνω βουτιά στο νέο της μυθιστόρημα "Στον Βυθό Κάνει Φαγούρα".
"Στον Βυθό Κάνει Φαγούρα", μας εκμυστηρεύεται η Αυγή Βάγια, η αγαπημένη μου φίλη και συγγραφέας του "Κουραμπιές γιες γιες" του αγαπημένου βιβλίου της κόρης μου. Στο νέο της απολαυστικό βιβλίο που κυκλοφορεί και πάλι από τις Εκδόσεις Διόπτρα, την εικονογράφηση του οποίου υπογράφει η Κατερίνα Βάγια (και είναι τέλεια!!) η Αυγή μάς μεταφέρει στον βυθό της θάλασσας όπου λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αναστάτωση! Επικρατεί φαγούρα! Μια ξεκαρδιστική ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με πρωταγωνιστές τα πιο αγαπημένα μας θαλάσσια πλάσματα που αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά! Το κερδοσκόπο χταπόδι, ο αποφασιστικός ιππόκαμπος, μια συνεσταλμένη μέδουσα και πολύς κόσμος ακόμα, καλείται να λύσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει!
Ποιος θα δώσει τελικά τη λύση και τι θέλει η συγγραφέας να κρατήσουν οι μικροί αναγνώστες από την ιστορία της; Πώς μέσα από την ιστορία αυτή, τα παιδιά μας θα μάθουν να λειτουργούν ομαδικά με γνώμονα το κοινό καλό και τι μαγεύει τόσο πολή την Αυγή στην παιδική ψυχοσύνθεση; Όπως καταλάβατε η ιστορία του βυθού είναι μια καλή αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση!
Αυγή, από τον κουραμπιέ στον -καλοκαιρινό- βυθό της θάλασσας! Πάντα μοιάζεις να επιλέγεις αγαπημένες εποχές των παιδιών για τα βιβλία σου...
Eίναι και οι δικές μου αγαπημένες εποχές, γι’ αυτό!!! Νιώθω πολύ παιδί ακόμα, αν και πια έχω λίγο μεγαλώσει…’-)
Η αλήθεια είναι ότι οι πιο συναρπαστικές ιστορίες των παιδικών μου χρόνων , αυτές που διηγούμαι ξανά και ξανά στα παιδιά μου, έχουν συμβεί είτε Χριστούγεννα-εφόσον τότε έχω ΚΑΙ γιορτή ΚΑΙ γενέθλια ΚΑΙ ερχόταν ο Αη Βασίλης σπίτι μας- είτε καλοκαίρι, καλοκαίρι ελληνικό με ξυπολυσιά, ανεμελιά, θάλασσα, παρέα.
Ποιο μάθημα θα πάρουν τα παιδάκια διαβάζοντας τον Βυθό;
Δεν θα μίλαγα για μάθημα. Ο Βυθός αρχικά δεν γράφτηκε με γνώμονα κάποιο ηθικό δίδαγμα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν το παιδί, διαβάζοντάς τον, να διασκεδάσει. Άρα θα έλεγα ότι πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων θα ήταν η ανάγνωσή του να είναι κυρίως διασκέδαση. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό έχει πολλά μηνύματα να περάσει. Τις αρχές της ομαδικότητας, του ‘κοινωνικού’ αποκλεισμού, της μετάνοιας αλλά και έννοιες όπως αυτής της αφαλάτωσης, μιας άγνωστης για τα παιδιά διαδικασίας.
Πώς προέκυψε το βιβλίο σου αυτό; Ποια σκέψη σε οδήγησε στον βυθό και στον underwater κόσμο;
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο βυθός είναι ένας κόσμος συναρπαστικός για τα παιδιά, η ιδέα για μια ιστορία που να εκτυλίσσεται σε αυτόν ήταν θέμα χρόνου να γίνει. Ένα καλοκαιρινό μεσημεράκι, σε μια οικογενειακή κουβεντούλα, από μια μικρή αφορμή, για ένα άλλο project, τσουπ! ήρθε και ο βυθός.
Τι βλέπει άραγε ένας παρατηρητής βυθού;
Και τι δεν βλέπει ο τυχερός!!!
Βλέπει έναν κόσμο μαγικό, μια κοινωνία με κανόνες και νόμους. Βλέπει αγώνες επιβίωσης αλλά και αρμονία, ψάρια να τσακώνονται και να μονάζουν. Βλέπει έρωτα, ψάρια να αγαπιούνται και να κολυμπούν ταίρι ταίρι. Βλέπει τέχνη και ακούει μουσική. Βλέπει ομορφιά αληθινή και ανέγγιχτη. Και θησαυρούς που δεν έχουν ανακαλυφτεί ακόμα.
Τι σε συναρπάζει περισσότερο στα παιδιά;
Με συναρπάζει και με συγκινεί ταυτόχρονα η παιδική ψυχή. Η αγνότητα των ματιών και ο αυθορμητισμός των λόγων. Έχω υπάρξει –και αυτό θα το λέω πάντα γιατί νιώθω ευγνωμοσύνη- μάρτυρας άπειρων τέτοιων εμπειριών μαγικής αθωότητας. Και είναι αυτές οι στιγμές ο δικός μου ‘θησαυρός’.
Ποιο στοιχείο της παιδικής ηλικίας θα έπρεπε να έχουν διατηρήσει οι μεγάλοι για να είχαμε έναν καλύτερο κόσμο;
Πιστεύω πολύ στην ‘ενήλικη παιδική’ μας πλευρά.
Αν έπρεπε να επιλέξω ένα και μοναδικό στοιχείο που θα μας έκανε να είχαμε καλύτερο κόσμο θα έλεγα το δόσιμο χωρίς αντάλλαγμα. Το δόσιμο σε κάθε επίπεδο, συναισθηματικό, επαγγελματικό, κοινωνικό. Αυτό το καλοπροαίρετο αγαθιάρικο δόσιμο.
Το επόμενό σου βιβλίο πού θα μας ταξιδέψει;
Το επόμενο βιβλίο
Λέω να ναι πάλι αστείο
Το έχω όμως μυστικό
Σαν κρυμμένο θησαυρό.
Με αγάπη το έχω φτιάξει
Και αν ο κόσμος δεν αλλάξει
Μέχρι κάπου να το εκδώσω
Στην Μυρτούλα θα το δώσω!!!
Αυγή μου, καλοτάξιδο το νέο σου φανταστικό βιβλίο! Τώρα που το διάβασα κι εγώ με τα παιδιά μου καταλαβαίνω απόλυτα γιατί λες ότι αν έπρεπε τώρα να αποφασίσεις ποιο επάγγελμα θα ακολουθούσες, θα ήταν… παρατηρητής βυθού ή ναυαγοσώστρια ψαριών! Θα ήθελα πολύ να έρθω μαζί σου σε μια τέτοια περιπέτεια!
Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ!
Καλή ανάγνωση!
Με όλη μου την αγάπη,
Μυρτώ
Σε ευχαριστούμε για την πρόταση . Το πήρα κιόλας στο αγοράκι μου. Περιμένουμε κι άλλες ιδέες !!!
Leave a Reply