ΜΗΝ το αναβάλλεις. Ρώτησε σήμερα τον παιδίατρό σου για τη Μηνιγγίτιδα Β.

Αγαπητοί γονείς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας πήρα την απόφαση να σας γράψω αυτό το άρθρο. Γιατί ξέρω πως είστε ενημερωμένοι, πως είστε "από πάνω", πως ασχολείστε με πάθος με κάθε τι που αφορά το μωρό ή το παιδί σας. Όμως, μήπως σας ξεφεύγει κάτι;

Το δικό σας παιδί είναι προστατευμένο από τη Μηνιγγίτιδα Β;

Είστε σίγουροι για αυτό ή μήπως θέλετε να καλέσετε τώρα τον παιδίατρό σας;

 

Πράγματι, έχετε δίκιο, είναι σπάνια τα κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου και μάλιστα μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων. Όμως, η μηνιγγίτιδα παραμένει μια πολύ σοβαρή απειλή για τα παιδιά μας. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται δυστυχώς καθώς έχουμε ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί μικρότερο των 5 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το συγκεκριμένο, καθώς και κάποια κρούσματα μέσα στο 2021 εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό και έτσι δημιουργείται προβληματισμός για το τι θα συμβεί τώρα που τα σχολεία άνοιξαν χωρίς περιοριστικά μέτρα.

 

Ξέρετε, καμιά φορά το "σπάνιο" μάς χτυπάει την πόρτα.

Με προβληματίζει πολύ που κατά τη διάρκεια της καραντίνας εστιάσαμε τόσο στον COVID-19 που ξεχάσαμε τον βασικό εμβολιασμό των παιδιών μας. Θα θυμάστε φυσικά την ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας για την πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας που επηρέασε πολύ και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία. Δυστυχώς όμως, μαζί με όλα αυτά που επηρέασε η πανδημία, άγγιξε και το κομμάτι των εμβολιασμών καθώς οδήγησε στη δημιουργία ενός «εμβολιαστικού́ κενού́», ειδικά́ για τη μηνιγγίτιδα Β.

Γνωρίζω καλά πως το παιδί σας είναι ο μικρός σας θησαυρός. Ξέρω πώς κάθε του ανάσα είναι το πιο σημαντικό δώρο για εσάς. Τα παιδιά μας είναι η ζωή μας και είμαι σίγουρη πως κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να έχετε το παιδί σας απολύτως προστατευμένο. Στην περίπτωση όμως που δεν το έχετε κάνει ήδη θέλω ΣΗΜΕΡΑ να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας έχει εμβολιαστεί έναντι της Μηνιγγίτιδας Β και αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσετε άμεσα στον εμβολιασμό. 

Από τη μέρα που έγινα μαμά, έχω διαβάσει τόσο πολύ για τη Μηνιγγίτιδα Β και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται για κάποιους γονείς, αυτό το αυτονόητο να μην είναι τελικά τόσο αυτονόητο. 

 

Γιατί η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια "ύπουλη" νόσος;

Γιατί δυστυχώς το μωρό ή το παιδί θα παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με την απλή γρίπη, δηλαδή πυρετό, εμετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία ή υπνηλία. Στο σημείο αυτό, ο γονιός θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να διαπιστώσει με τη βοήθεια του παιδιάτρου του αν πρόκειται όντως για γρίπη ή για Μηνιγγίτιδα. Το πρώτο 24ωρο είναι καθοριστικό καθώς η Μηνιγγίτιδα Β εξελίσσεται τόσο ραγδαία που συχνά και ένα 24ωρο μπορεί να είναι μοιραίο για το παιδί.

 

Γιατί να προστατεύσω το μωρό ή το παιδί μου σήμερα;

Γιατί το μόνο που θέλετε για το παιδί σας είναι να ΜΗΝ πάθει τίποτα. Αυτή είναι η σκέψη μας, η λαχτάρα μας, η αγωνία μας. Η καρδιά μας από τη μέρα που γινόμαστε γονείς χτυπάει έξω από το σώμα μας και δίνουμε τη ζωή μας όλη για τα παιδιά μας. Μπορείτε άραγε έστω να σκεφτείτε πως το δικό σας παιδί θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του με κάποιο κινητικό ή νοητικό πρόβλημα; Μπορείτε να πιστέψετε πως το 2022 φεύγουν παιδιά από τη ζωή, επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί ενάντια στον συγκεκριμένο ιό;

 

Το μήνυμα σήμερα είναι διπλό και σας το ξαναθέτω κλείνοντας:

Μην το αναβάλλετε άλλο.

Ρωτήστε τον παιδίατρό σας σήμερα.

 

Ξέρω πως με διαβάζετε πολύ ενημερωμένες μαμάδες και ενημερωμένοι μπαμπάδες και είμαι σίγουρη πως εσείς έχετε εμβολιάσει τα παιδιά σας. Όμως μιλήστε με τις φίλες και τους φίλους σας, μεταδώστε το μήνυμα. Πού ξέρετε, μπορεί μια κουβέντα σας να σώσει μια ζωή. 

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

 

ΥΓ: Εδώ μπορείτε να δείτε πολύ χρήσιμα πράγματα για τον συχνότερο ορότυπο της νόσου, την Μηνιγγίτιδα Β ώστε να είστε απολύτως ενημερωμένοι. 

 

#meningitisB #meningitis #miniggitidaB #meningitisawareness

Leave a Reply

go to top