Εκδρομή στη Βραυρώνα | Να κάτι ωραίο να κάνετε οικογενειακώς μια Κυριακή πρωί!

Ντρέπομαι που το λέω, αλλά όταν μας είπαν από το σχολείο των παιδιών ότι το Νήπιο θα πάει εκδρομή στη Βραυρώνα, δεν μπορούσα ούτε χωροταξικά να την τοποθετήσω σωστά. Αρχαιολογικός χώρος στη Βραυρώνα; Δεν είχα ιδέα! 

 

Το ραντεβού δόθηκε στις 10 το πρωί της Κυριακής στον Αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και το σοκ για τους περισσότερους ήταν μεγάλο γιατί μιλάμε για έναν απίστευτο αρχαιολογικό χώρο, δίπλα στα σπίτια μας, που σχεδόν κανείς δεν είχε επισκεφθεί.

Η διαδρομή από την Αθήνα (ακολουθείτε τις πινακίδες προς Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη) διαρκεί περίπου μισή ώρα και μόλις φτάσεις συνειδητοποιείς πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν επέλεγαν τίποτα τυχαίο. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά εύφορο τόπο με πράσινους αγρούς, αμπελώνες και ελαιόδεντρα ενώ η θάλασσα είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά. Πάρτε μαζί σας νεράκι, γυαλιά ηλίου και ετοιμαστείτε για μία όμορφη βόλτα! (Τη φωτογραφία αυτή την έβαλα απλά για την ομοιότητα μπαμπά-κόρης, αλλιώς δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο άρθρο!).

Ο αρχαιολογικός χώρος:

Το 1945 ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου, τα σημαντικότερα αξιοθέατα του οποίου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή, η γέφυρα επάνω στον Ερασίνο ποταμό, η παλαίστρα και το γυμνάσιο.

Ο ναός της Αρτέμιδος:

Είναι ένας μικρός σε μέγεθος ναός που κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ, από τον οποίο σώζεται κυρίως η πλαϊνή του πλευρά. Είναι επιβλητικός και βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσσινο τοπίο που δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση γαλήνης. 

Ο μύθος:

Κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε από εκεί στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδελφού της Ορέστη, ενώ σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Αρτέμιδος.

To μουσείο:

Ένα πραγματικά ενδιαφέρον μουσείο, που φιλοξενεί εκθέματα προερχόμενα όχι μόνο από την περιοχή της Βραυρώνας αλλά και από την Ανάβυσσο, την Περάτη και άλλα μέρη της Αττικής. Θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα για να το γυρίσετε όλο. Είναι εξαιρετικά καθαρό και ενημερωμένο, ενώ η βόλτα στις αίθουσές του είναι ευχάριστη και αξίζει να την κάνετε. Εγώ εντυπωσιάστηκα από τα πολλά αγάλματα παιδιών και βρεφών που δεν θυμάμαι να έχω δει σε άλλο μουσείο.

Ξεκινήστε την Κυριακή σας στις 10 το πρωί, στις 11 θα είστε ήδη στον Αρχαιολογικό χώρο και σε περίπου μιάμιση ώρα θα είστε έτοιμοι για βόλτα στις ταβέρνες της περιοχής που έχουν πεντανόστιμο φαγητό και φυσικά θέα θάλασσα!

PS: Λάμπρο, σε ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά για την υπέροχη εμπειρία! Δεν είσαι μόνο ο καλύτερος δάσκαλος αλλά και ο πιο σπουδαίος ξεναγός!

 

Leave a Reply

go to top