Εσείς ξέρετε για τον καφέ της αλληλεγγύης;

Όταν τις προάλλες επισκέφτηκα το "Μαγαζάκι της Ισιδώρας" στο Χαλάνδρι δεν είχα ιδέα για τον καφέ της αλληλεγγύης. Ένας φίλος μου, άφησε στο ειδικό δοχείο 2 ευρώ και μου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

Η ιδέα είναι απλή και ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντική. Παραγγέλνεις τον καφέ σου και πληρώνεις άλλον έναν. Ο καταστηματάρχης βάζει τα λεφτά από τον καφέ που πληρώθηκε, χωρίς να έχει σερβιριστεί, σε ένα ειδικό κουτί το οποίο απ’ έξω γράφει “Καφές που περιμένει” ή σημειώνει σε έναν αναρτημένο πίνακα τον καφέ που προπληρώθηκε. Έτσι, ο επόμενος που θα πάει να πάρει έναν καφέ και δεν θα έχει να πληρώσει θα μπορεί να ζητήσει "τον καφέ που τον περιμένει". Απλό; Θαυματουργό!

Για το backstage της υπόθεσης, ο καφές που σε περιμένει έφτασε στην Ελλάδα μετά την πρωτοβουλία του διευθυντή του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” . «Με αυτή την πρωτοβουλία κινητοποιείται η γειτονιά. Ο κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του λόγω της ανέχειας, μπορεί να βγει από την κατάσταση της θλίψης και της κατάθλιψης. Μπορεί να πάει σε ένα καφέ, να πει μια καλημέρα στο γείτονά του και να πιει έναν καφέ που θα έχει πληρώσει γι’ αυτόν κάποιος συνάνθρωπός του. Η φτώχια δεν είναι στίγμα», εξηγεί ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».


Διάβασα ότι ιστορικά “ο καφές που σε περιμένει” ξεκίνησε από τα εργατικά καφενεία της Νάπολης πριν από έναν αιώνα με το όνομα “caffe sospeso”. Σήμερα επιστρέφει μέσα στην κρίση, σαν ένα όπλο ανθρωπιάς που μπορεί να γίνει απλά και εύκολα, χωρίς να απαιτεί τίποτα παραπάνω από τα ρέστα του καφέ σας!

Και το τονίζω, για να πάρεις “τον καφέ που σε περιμένει” δεν πρέπει ν’ αποδείξεις τίποτα.

 

Το δίκτυο συνεχώς μεγαλώνει  με όλο και περισσότερα καφέ-μπαρ να συμμετέχουν στο κίνημα και ήδη στη γειτονιά μας υπάρχουν 5 μπαράκια που περιμένουν να κεράσουν ένα φίλο που δεν έχει “ούτε για ένα καφέ”.


Λίστα δικτύου"Petite Fleur", πλ. Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι
"Kώνειο", Σωκράτους 23, Χαλάνδρι
"7th Thought", Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι
"Το μαγαζάκι της Ισιδώρας",Ύδρας 13 & Ζαν Μωρεάς, Χαλάνδρι
"Mosquito", Κώστα Βάρναλη 2-4, Χαλάνδρι

Leave a Reply

go to top