Πυρετικοί Σπασμοί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αρχικά να σας πω ότι οι πυρετικοί σπασμοί σε παιδιά είναι ίσως ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να αντιμετωπίσετε σαν όψη του παιδιού σας όμως στην ιατρική είναι μια καλοήθης κατάσταση και παρόλο που το παιδί σας για ώρα θα μοιάζει να μην έχει επαφή, ποτέ κανένα παιδάκι δεν κινδύνευσε ουσιαστικά από αυτή την κατάσταση.

 

Ο ορισμός της πάθησης είναι ο εξής:

Οι σπασμοί είναι το αποτέλεσμα ηλεκτρικών εκφορτίσεων στον εγκέφαλο του παιδιού, οιι εκφορτίσεις αυτές μεταφέρονται δια μέσου των νεύρων στους μύες οι οποίοι στην αρχή σφίγγουν μετά αρχίζουν να συσπώνται και στην συνέχεια το παιδί χάνει τις αισθήσεις του.

 

Πάμε τώρα να δούμε σε bullets όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους πυρετικούς σπασμούς σε παιδιά. 

  • Συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών με πέντε ετών κατά την διάρκεια του πυρετού.
  • Συνήθως παρουσιάζονται την πρώτη ημέρα του πυρετού.
  • Βάσει ποσοστών περίπου 3 στα 100 παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς.
  • Συνήθως έχουν ιστορικό από τους γονείς του παιδιού. 
  • Οι σπασμοί έχουν 3 φάσεις: Σφίγγουν οι μύες, μετά συσπώνται και τελικά το παιδί χάνει τις αισθήσεις του.
  • Η αρχική φάση συχνά περιλαμβάνει προσήλωση βλέμματος και περιστοματική κυάνωση (το βλέμμα του παιδιού σας καρφώνεται κάπου χωρίς να κινείται και το στοματάκι του γίνεται μπλε).
  • Συνήθως διαρκούν γύρω στα 5-10 λεπτά. (Εσείς φυσικά θα νομίζετε ότι είχαν διάρκεια 10 ώρες)
  • Συχνά οι γονείς αντιλαμβάνονται τον πυρετό αφού το παιδάκι τους κάνει σπασμούς.
  • Είναι ο πιο συχνός τύπος σπασμών στην παιδική ηλικία. 

 

Μπορεί το παιδί μου να πάθει κάποια βλάβη από τους σπασμούς;

Η απάντηση είναι κατηγορηματική και είναι αρνητική. Οι σπασμοί δεν επηρεάζουν τον εγκέφαλο του παιδιού σας, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται απίστευτο με βάση την εικόνα του. Καμια νοητική υστέρηση ή σωματική βλάβη δεν μπορεί να προκύψει από τους πυρετικούς σπασμούς.

 

Αν το παιδί μου έχει κάνει ήδη ένα επεισόδιο θα το επαναλάβει;

Περίπου το 30-50% των παιδιών που έχει εμφανίσει ένα επεισόδιο σπασμών, θα το επαναλάβει ως την ηλικία των 5 ετών.


Τι να κάνω αν το παιδί μου πάθει σπασμούς;

  • Αρχικά θέλει ψυχραιμία (ξέρω ότι είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά βάλτε τα δυνατά σας). Θα πρέπει να βάλετε το παιδί σας σε θέση που να μπορεί να αναπνέει και να το κρατάτε καλά προκειμένου να μην πέσει ή χτυπήσει είτε κατά τη διάρκεια των σπασμών είτε αργότερα που θα μοιάζει με "ζυμάρι".  Βάλτε το παιδάκι σας στο πλάι ώστε να μην πνιγεί από τυχόν εμετό.
  • Μην βάλετε τίποτα στο στόμα του (κουτάλι, δάχτυλο) και μην του κάνετε τεχνητή αναπνοή.
  • Βάλτε γρήγορα ένα αντιπυρετικό υπόθετο στο παιδάκι σας για να αρχίσει να πέφτει ο πυρετός και αν ξέρετε ότι το παιδί σας έχει σπασμούς, τότε χορηγήστε του το ειδικό φάρμακο που σίγουρα έχετε σπίτι.
  • Ξεκινήστε με ψυχραιμία για τον παιδίατρό σας ή κάποιο νοσοκομείο χωρίς να χρειαστεί να βάλετε αλάρμ και να κορνάρετε. Το παιδάκι σας δεν κινδυνεύει! 

 

Πρέπει να μεταφέρω το παιδί μου στο νοσοκομείο;

Θα πρέπει αρχικά να διαπιστωθεί το πού οφείλεται ο πυρετός. Είναι από κάποια ίωση, λοίμωξη ή ακόμα και μηνιγγίτιδα... Γι΄αυτό θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από τους γιατρούς και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ίσως το παιδάκι σας χρειαστεί να κάνει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Κυρίως αν οι σπασμοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα 10-15 λεπτά. 


Οι σπασμοί θεραπεύονται;

Δυστυχώς όχι, αλλά ευτυχώς εμφανίζονται μόνο για λίγα χρόνια. Ωστόσο οι σπασμοί σταματούν στην ηλικία των 5-6 ετών του παιδιού σας και από εκεί και πέρα αποτελούν για εσάς μια μακρινή ανάμνηση. Το παιδάκι σας φυσικά δεν θα θυμάται τίποτα!

 

Αν δώσω γρήγορα αντιπυρετικό μπορώ να προλάβω τους σπασμούς;

Δεν έχει αποδειχθεί ότι η χορήγηση αντιπυρετικών μόλις το παιδάκι σας ανεβάσει πυρετό μπορεί να προλάβει την εμφάνιση σπασμού. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι σπασμοί συμβαίνουν κατά την άνοδο του πυρετού, πριν προλάβουν οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι το παιδί έχει υψηλό πυρετό ή ακόμα και ότι έχει εμπύρετο λοίμωξη (όπως συνέβη σε εμένα με την Ιριάνα).

 

Ωστόσο, θα σας πω δύο πράγματα και θέλω να τα βάλετε καλά στο μυαλό σας:

1. Το παιδί σας ΔΕΝ κινδυνεύει από τους πυρετικούς σπασμούς.

2. Πρέπει να καταφέρετε όταν τους πάθει, να μείνετε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμοι. Είμαι σίγουροι πως τώρα που διαβάσατε όλα αυτά, είστε ήδη πιο "δυνατοί"! 

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top