Εσείς πόσα γνωρίζετε για την ανάπτυξη του παιδιού σας; Συνέντευξη με την Παιδίατρο - Αναπτυξιολόγο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Κάτια Σοφιανού.

Η ειδικότητα του αναπτυξιολόγου είναι για τους περισσότερους γονείς μία σχεδόν άγνωστη ειδκότητα. Εμείς, γονείς ενός πρόωρου μωρού μάθαμε πολύ νωρίς το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη ειδικότητα και αντιληφθήκαμε πως θα έπρεπε για πολλά χρόνια, να επισκεπτόμαστε τον αναπτυξιολόγο του Οδυσσέα προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως η ανάπτυξή του είναι ακριβώς "όπως πρέπει να είναι".

 

Αν για εσάς ο αναπτυξιολόγος φαντάζει κάτι ξένο και μακρινό, τότε σίγουρα πρέπει να διαβάσετε αυτή τη συνέντευξη. Αρχικά να σας πω πως ο παιδίατρος- αναπτυξιολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει και να σας κατευθύνει για ένα πολύ ευρύ φάσμα προβλημάτων που ξεκινούν από τις μαθησιακές δυσκολίες, την καθυστέρηση λόγου, τις διαταραχές της συμπεριφοράς και φτάνουν στις κινητικές δυσκολίες, στις διαταραχές αυτιστικού τύπου αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση. Από την άλλη, ο συγκεκριμένος γιατρός θα σας μιλήσει για ευφυή  και χαρισματικά παιδιά ενώ θα δει πολύ νωρίτερα από εσάς και ίσως και από τους δασκάλους του παιδιού σας κάποια προβλήματα που όσο νωρίτερα αντιμετωπιστούν τόσο νωρίτερα θα λυθούν! 

 

Συνάντησα την Παιδίατρο - Αναπτυξιολόγο του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Κάτια Σοφιανού και κάναμε μία πολύ εποικοδομιτική κουβέντα.

 

Πότε ένας γονιός πρέπει να επισκεφθεί το ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής;

Οποτεδήποτε στην πορεία εξέλιξης του παιδιού του αντιληφθεί ή διαισθανθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ψυχοκινητική του εξέλιξη ή όταν τίθεται υποψία αναπτυξιακής διαταραχής από τον παιδίατρο, το νηπιαγωγό ή το δάσκαλό τους.

 

Ποια συμπτώματα ή ανησυχίες πρέπει να με οδηγήσουν ως γονιό σε έναν αναπτυξιολόγο;

Δυσκολίες σε σχέση με την κίνηση, ομιλία, κατανόηση, αντίληψη, λεπτούς χειρισμοί αλλά και μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να αποτελούν αιτίες παραπομπής. Ασυνήθιστες συμπεριφορές όπως η υπερβολική εσωστρέφεια και η μειωμένη κοινωνικότητα μπορεί να είναι επίσης λόγοι αναζήτησης μιας αξιολόγησης.

 

Ποιους τομείς εξέλιξης πρέπει να παρακολουθώ στο παιδί μου και πώς μπορώ να γνωρίζω ότι το δικό μου παιδί “υπολείπεται” των συνομηλίκων του;

Η κινητικότητα, η έκφραση και η κατανόηση, η ικανότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, η κοινωνικοσυναισθηματική ωρίμανση και η γνωστική αντίληψη είναι οι βασικότεροι τομείς.

Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του Παιδίατρου - Αναπτυξιολόγου;

Προσφέρει έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ψυχοκινητικής εξέλιξης, συστήνει προγράμματα παρέμβασης και παρακολουθεί το παιδί σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει βελτίωση στους τομείς των δυσκολιών και αν είναι αναγκαίες αλλαγές στα προγράμματα παρέμβασης.

 

Ποιες κατηγορίες βρεφών/ παιδιών πρέπει να εκτιμηθούν από ιατρούς του Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής;

Αν και το κάθε παιδί μπορεί να χρειαστεί μια αξιολόγηση σε οποιαδήποτε φάση της εξέλιξής του, υπάρχουν κάποιες ομάδες με αυξημένη πιθανότητα να χρειαστούν μια εκτίμηση από αναπτυξιολόγο. Αυτές είναι:

1. Τα πρόωρα, ελλιποβαρή νεογνά καθώς και τα νεογνά που έχουν νοσηλευτεί σε μονάδα λόγω λοίμωξης

2. Παιδιά που έχουν διεγνωσθή στο παρελθόν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος

3. Παιδιά με οικογενειακό ιστορικό κάποιας αναπτυξιακής διαταραχής

4. Παιδιά  για τα οποία τίθεται υποψία αναπτυξιακής διαταραχής από τον παιδίατρο, τον νηπιαγωγό ή το δάσκαλό τους.

Γιατί να επισκεφθούμε το Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών;

Το Ιατρείο της Αναπτυξιακής Παιδιατρικής προσφέρει τη δυνατότητα ενός πλήρως αναπτυξιακού ελέγχου σε όλες τις ηλικίες. Παράλληλα πραγματοποιεί την αναπτυξιακή διαχρονική παρακολούθηση των προώρων νεογνών μετά την ηλικία των τριών ετών. Όταν κριθεί αναγκαίο η αξιολόγηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή διεπιστημονικής ομάδας (που αποτελείται από λογοθεραπευτή και ψυχολόγο).

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών μετά τη διάγνωση μιας αναπτυξιακής διαταραχής στο παιδί τους;

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ειδικού για έγκαιρη παρέμβαση. Να μη διστάσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα το οποιαδήποτε ζήτημα και σίγουρα να αποφύγουν να μεταθέσουν την οποιαδήποτε παρέμβαση για το μέλλον.

Πώς γίνεται ακριβώς ο αναπτυξιολογικός έλεγχος;

Με τη λήψη ιστορικού, τη φυσική εξέταση του παιδιού και τη χρήση ειδικών και σταθμισμένων αναπτυξιακών δοκιμασιών.

 

Μετά την πρώτη επίσκεψη θα πρέπει να ακολουθήσουν και follow ups;

Είναι πιθανό αναλόγως με τη διάγνωση και τα ευρήματα.

 

Γιατί δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδάκια με τον ίδιο ρυθμό; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διαφορετικότητα στην ανάπτυξη ακόμα και ανάμεσα σε δύο αδέρφια;

Η ψυχοκινητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του γενετικού δυναμικού ενός ατόμου, του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος που ζει, αλλά και βιολογικών παραγόντων που επιδρούν στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό καθιστά την έρευνα πάνω στις αναπτυξιακές διαταραχές απαιτητική και δύσκολη.

Αν έχετε απορίες ή θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού για το δικό σας παιδάκι, κάντε κλικ εδώ!

 

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top