Επιστροφή στο σχολείο με εμβολιασμό και πρόληψη. Ας μην ξεχνάμε πως εκτός της Covid-19 υπάρχουν και άλλες πολύ σοβαρές νόσοι που απαιτούν εμβολιασμό.

WE ARE BACK TO SCHOOL

Επιστρέψαμε από τις διακοπές, τα σχολεία άνοιξαν και σταδιακά, αργά ή γρήγορα ο καθένας με τους ρυθμούς του, επιστρέφουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις και συνήθειες.

Αν είστε μαμά ή μπαμπάς, γνωρίζετε καλύτερα, πως ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ανασυγκρότησης και οργάνωσης! Κάτι που εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ! Αγαπώ να θέτω νέους στόχους, να φτιάχνω τη φθινοπωρινή μου ατζέντα και να οργανώνομαι

Φέτος φυσικά, η επιστροφή στο σχολείο μάς βρήκε να συζητάμε πάλι για της COVID-19 και κυρίως να αγχωνόμαστε για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Δηλαδή τα παιδιά. 

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά σίγουρα μας συνόδεψαν σε όλες μας τις δραστηριότητες μας κατά τη διάρκεια και του καλοκαιριού, αλλά το άνοιγμα των σχολείων και των φροντιστηρίων τα καθιστά ακόμα πιο αναγκαία, καθώς τα παιδιά μας θα επανέλθουν σταδιακά σε κλειστούς χώρους και το άγχος της μετάδοσης του ιού διπλασιάζεται.

 

IT'S NOT ONLY ABOUT COVID - 19

Αυτό που παρατηρήθηκε πέρσι και επισημάνθηκε και από τον κ. Τσιόδρα είναι πως οι γονείς, λόγω του άγχους τους για την Covid-19, αμέλησαν τα υπόλοιπα εμβόλια που έπρεπε να κάνουν στα παιδιά τους. Στην ουσία, η χρονιά πέρασε και πολλοί από εμάς, ξεχάσαμε πως θα πρέπει να φροντίσουμε και για τη θωράκιση της υγείας τους από άλλους κινδύνους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά δυνητικά μπορεί πλέον να είναι και εντονότεροι. 

Η σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων λοιπόν, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και του φόβου των γονέων ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά τους στον κορωνοϊό, «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων» όπως επεσήμανε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021. Μπορεί εμείς οι γονείς, να εμβολιαστήκαμε για την Covid-19 όμως τι κάναμε για τα παιδιά μας;

 

ΟΠΛΟ ΜΑΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Είναι σαφές λοιπόν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή των παιδιών στις δραστηριότητές τους μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων στον ανεμβολίαστο παιδικό πληθυσμό. «...Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», είχε επισημάνει τον Μάρτιο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Έτσι, μαμάδες και μπαμπάδες, η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας έχουν λάβει όλα τα προγραμματισμένα εμβόλια αλλά και να προγραμματίσουμε τις επόμενες δόσεις των εμβολίων που εκκρεμούν, μένοντας ενημερωμένοι για πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών μας.

 

Η ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας και να ενημερωθείτε και για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι δυστυχώς ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. 

Το ιδιαίτερο με τη συγκεκριμένη νόσο, είναι πως στα αρχικά στάδιά της τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση στους γονείς ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά για να τα γνωρίζετε είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και έμετος. Ενώ υπάρχουν και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

 

MUST KNOW

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

Έπειτα από όλα αυτά, τι λέτε; Θα εμβολιάσετε το παιδί σας; Μα φυσικά ναι!

Καλέστε σήμερα κιόλας τον παιδίατρό σας.

 

Με πολλή αγάπη,

Μυρτώ

Leave a Reply

go to top